A fost o data ca niciodata un preot de la un orfelinat, care era foarte iubit de copii si care le vorbea acestora cu iubire si putina magie despre Craciun si despre minuni. Preotul punea atata iubire in cuvintele lui, incat copiilor li se aprindeau luminitele in priviri de fiecare data cand se gandeau la aceasta perioada si erau nerabdatori sa o sarbatoreasca.
Cam de pe la inceputul lui decembrie, ei incepeau sa-l intrebe pe preot cat mai este pana la Craciun, iar preotul trebuia sa reia de fiecare data aceeasi explicatie.
Dar copilasii erau micuti, iar unii nu stiau nici macar sa numere si nu intelegeau cum trece timpul si zilele una dupa alta, de asta il intrebau intruna, fara sa oboseasca.
Asa ca preotul nostru s-a gandit la un joc care sa le explice mai bine decat faceau cuvintele lui. Asa se face ca a luat 24 de lumanari si le-a insirat una langa alta, iar in fiecare dimineata, incepand cu 1 decembrie, aprindea cate una si asa au inteles copiii cate zile au trecut si cate le-au mai ramas pana la Craciun.
De atunci, cam de prin secolul al 19-lea, si pana in zilele noastre, oamenii din toata lumea marcheaza intr-un fel apropierea acestei sarbatori si au gasit tot felul de idei frumoase pentru a numara zilele care au mai ramas.
Obiceiul a luat forma unui calendar de Advent
In multe case, in prima zi din decembrie, apare agatat la vedere un calendar cu zilele de la 1 la 24 si diferite activitati sau surprize mici de care copiii sau intreaga familie au parte in fiecare zi.
Unii aleg sa marcheze trecerea timpului facand in fapta buna zilnic, altii facand ceva impreuna, ca o familie frumoasa, iar altii aleg sa-si surprinda copiii cu mici cadouri: astazi un glob colorat, maine o ciocolatica, poimaine un pachet de plastilina si tot asa. Iar altii aleg sa imbine faptele bune cu activitatile in familie, dar si cu surprize dulci.
Nu exista o regula a Adventului, ci doar indemnul de a darui, de a ne bucura unii de altii si de a savura placerea de a face pe cineva sa se simta important. Desigur, in timp ce facem toate aceste lucruri, nu trebuie sa uitam semnificatia initiala: perioada Adventului este despre a te pregati sufleteste pentru venirea Craciunului care, dupa cum se stie, nu este numai despre cadouri si mese bogate, ci despre bogatia din suflet.
Voi cum sarbatoriti Adventul?