Un singur ingredient, cinci preparate inedite!

Arta gastronomica este complexa, pasionanta si… nelimitata. Fiecare ingredient poate fi utilizat in nenumarate modalitati, poate fi un izvor nesecat de inspiratie, iar rezultatele sunt pe masura.

Vom alege un aliment care, aparent, nu prezinta prea multe posibilitati de gatire, dar cu ajutorul caruia putem gati preparate absolut spectaculoase. Azi vorbim despre masline.

Cui nu-i plac maslinele? Verzi, negre, umplute…

Dar s-o luam cu inceputul. Maslinele se numara printre cele mai vechi alimente, acestea fiind folosite înca de acum 8000 de ani in zona mediteraneana. Atat maslinele, cat si uleiul de masline, sunt foarte sanatoase pentru dieta zilnica (maslinele au un indice glicemic mic, contin vitamina E si grasimi monosaturate). Maslinele sunt gustoase si se vand cu diferite culori si arome, insa, initial, toate sunt verzi. Odata culese (verzi sau dupa ce s-au maturat in copac), acestea cunosc diferite procese de prelucrare – in primul rand trebuie eliminata oleuropeina – substanta responsabila de amaraciunea maslinelor in stare naturala, fiind maturate in ulei, apa, saramura, sare sau o lesie speciala prin care acestea sunt preparate mult mai rapid.

Maslinele sunt de mai multe tipuri (fiind categorisite in functie de origine, timp de culegere si mod de conservare).

Iata cateva dintre preparate cu masline care, cu siguranta, vor face deliciul invitatilor la diferite evenimente:

Conuri umplute cu carne de vita, humus, masline negre, ceapa, rosii, branza feta.

Conuri cu masline

Aperitive pe baza de masline (pentru nunti)

mousse

Toasturi cu ansoa marinata, branza de capra, rosii prajite si delicii de masline

toast cu masline

„Montado de Boquerones”
Ingrediente
12 felii de toast crocante si stropite cu ulei de masline

1/2 ceasca de branza de capra
12 felii de rosii prajite in ulei de masline si uscate

12 ansoa
arpagic pentru decor

Sos picant

8 masline mari, spaniolesti
8 sferturi de rosii prajite in ulei de masline, uscate si tocate foarte fin

capere, tocate fin
castraveti cornichons, tocati fin
un sfert de lingurita de rozmarin, tocat fin
un sfert de lingurita de ardei guindilla, tocat fin

Mod de preparare
Maslinele se taie de-a lungul samburelui si se toaca marunt, apoi se amesteca cu restul ingredientelor.

Se faramiteaza branza de capra peste feliile de paine prajita, se adauga o felie de rosie, un ansoa si o lingurita de sos; se serveste imediat.

 

Masline servite cu mousse de ciocolata

 mousse

Tarte cu smochine si masline verzi

tarte

Distribuie

Alte articole