Traditii de Anul Nou

la multi ani 2018

Revelionul este considerat in toate culturile un prag de trecere. Lasam in urma un an vechi, cu bune si cu rele, si ne pregatim sa intampinam noul an cu o serie de traditii si obiceiuri – in fiecare tara, altele – despre care suntem convinsi ca ne vor aduce noroc, belsug, sanatate, dragoste… si tot ce e mai bun pentru urmatoarele 365 de zile.

Traditiile de pe mapamond sunt atat de diverse si de fascinante, incat, pentru cei care aud acum prima data de unele dintre ele, pot parea ciudate sau chiar ilogice. Cu toate acestea, in spiritualitatea fiecarui popor, fiecare dintre acestea au semnificatii adanci.

Iata cateva dintre traditii si obiceiuri menite sa ne ajute sa pasim cu dreptul in noul an.

Spania si Portugalia

La miezul noptii, odata cu ultimele 12 batai ale ceasului, se inghite cate o boaba de strugure, fiecare boaba corespunzand unei dorinte pentru anul urmator. In Portugalia, traditia spune ca trebuie inghitite 12 smochine, nu struguri.

Grecia

Traditia greceasca prin care de Anul Nou se pregateste un tort este legata de sarbatoarea Sfantului Vasile (1 ianuarie). Legenda spune ca acesta era episcop in Cezareea pe vremea cand Prefectul de Capadocia a vrut sa prade orasul. Sfantul Vasile a adunat bijuterii si aur de la oameni pentru a le oferi jefuitorului, insa acesta s-a rusinat intre timp si a renuntat la planul sau. Nemaistiind de la cine ce a luat, Sfantul Vasile a facut placinte si a pus in fiecare cate ceva, insa s-a intamplat o minune si fiecare a primit exact ce a dat. De atunci, in tortul de Anul Nou se asunde un mic obiect, iar cine il gaseste in felia sa are noroc tot anul.

Ecuador, Peru…

Inainte de Anul Nou, oamenii confectioneaza papusi din carpe sau hartie, acestea reprezentand anul ce tocmai se incheie. Papusile sunt expuse in fata caselor pentru a fi arse in noaptea de Revelion. De asemenea, cine poarta rosu la miezul noptii, va avea noroc in dragoste in anul care vine, iar cine poarta galben, va avea noroc la bani. Iar cei ce vor sa calatoreasca in anul care vine, Revelionul trebuie sa-i suprinda alergand pe strazi, cu o valiza in mana!

China

Anul Nou chinezesc se sarbatoreste intre 17 ianuarie si 19 februarie, in functie de Luna Noua – „Yuan Tan”. Acesta este intampinat de mii de oameni pe strazi, cu lanterne aprinse menite sa indeparteze spiritele rele. Uneori, usile si ferestrele sunt sigilate cu hartie, tocmai pentru a proteja casele de aceste spirite.

Japonia

Oshogatsu” sau Anul Nou la japonezi este, de asemenea, un simbol al reinnoirii. Pentru asta se organizeaza petreceri prin care cele rele din vechiul an sunt date uitarii. De Revelion, se serveste traditionala bautura japoneza saké in cel mai apropiat templu. Tot aici, au loc cele 108 lovituri de gong (acest numar reprezentand numarul pacatelor de peste an, iar loviturile de gong, stergerea lor si purificarea sufletelor).

Romania

În mod traditional, noaptea care face trecerea dintre ani era denumita „Ingropatul Anului”, denumirea de Revelion fiind una de data recenta.

Anul Nou se asteapta in haine noi si cu zambetul pe buze ca sa-ti mearga bine tot anul. Nu trebuie sa lipseasca banii din buznare si nici sarutul de la miezul noptii de sub crenguta de vasc (vascul fiind simbolul regenerarii, al renasterii si al nemuririi). De asemenea, de Revelion, nu lipseste masa incarcata de bunatati pregatite de catre gospodine, sau, mai simplu, comandate direct de aici.

In ziua de Anul Nou nu se duce gunoiul, nu se spala si nu se matura.

Germania

In noaptea dintre ani, plumbul topit se pune in apa rece pentru a prezice viitorul, iar mancarea nu se consuma toata inainte de miezul noptii, pentru a se asigura ca noul an nu va fi unul sarac.

Africa de Sud

Anul Nou este intampinat aici cu focuri de arma, dar si cu o atmosfera de carnaval si de bucurie generala, in timp ce la biserici se trag clopotele.

*

Va multumim ca ne-ati insotit in aceasta calatorie imaginara printre traditiile de Anul Nou de pe mapamond.

Va dorim sa aveti un 2018 cat mai bun, plin de bucurii si realizari, cu sanatate si fericire!

La multi ani!

 

Distribuie

Alte articole