Ceea ce noi numim azi bufet suedez este traducerea pe care englezii si americanii au preferat-o complicatului Smörgåsbord din limba suedeza pentru a denumi nu un produs tipic suedez pe care sa-l fi imprumutat, ci un mod de prezentare a mancarii. Mai exact, produsele gastronomice – aperitive (calde si reci), mancaruri si deserturi, in portii mini – sunt expuse, iar comesenii sunt invitati sa se serveasca singuri – din ce doresc si cat doresc, fara ca pentru asta sa fie nevoie de chelneri.
Chiar daca acest tip de servire a mesei este unul mai relaxat, nu inseamna ca nu exista o conduita pe care trebuie s-o respecte invitatii (dar si personalul care pregateste si improspateaza bufetul pe parcursul mesei)
Bufetul suedez se aseaza de-a lungul unei/unor mese, incepandu-se cu farfuriile si terminand cu zona paharelor si a tacamurilor ( pentru ca acestea din urma sa nu fie transportate inutil in timp ce invitatii isi aleg preparatele ). Se considera de prost gust ca mancarea sa fie pusa „cu varf” in farfurie sau sa fie amestecata ( aperitive cu preparate calde ), in timp ce faptul ca cineva face mai multe drumuri catre masa bufetului pentru a-si mai pune de mancare ( feluri noi ) este perfect normal.
Avantaje si dezavantaje
Marele avantaj pe care il prezinta bufetul suedez este posibilitatea personalizarii acestuia – in functie de eveniment, necesitati si optiunile pentru o bucatarie sau alta ( sau un mix ). Exista, astfel, bufet mediteranean, bufet oriental, bufet frantuzesc, bufet italienesc, bufet traditional romanesc, respectiv bufet international – cea mai populara varianta.
Bufetul suedez pune la incercare arta gastronomica a bucatarilor, dar si simtul artistic al celor care il aranjeaza, fiind importanta imaginea globala, jocul de culori, texturi, cu respectarea unei ordini firesti a produselor, tipice orei la care se face servirea.
In ceea ce priveste dezavantajele, exista posibilitatea ca anumite preparate – cu succes mai mare la meseni – sa se termine inaintea celorlalte si unii dintre acestia sa nu „apuce” sa guste din ele. Totusi, acest dezavantaj este unul minim, pentru ca fiecare bufet suedez este creat in functie de numarul invitatiilor, iar portiile sunt calculate astfel incat mancarea sa fie suficienta pentru toti participantii.
Istorie
La inceputul secolului al XVI-lea, inainte de mese se obisnuia in Suedia si Finlanda servirea snapsului insotit de gustari usoare ( un obicei cu radacini si in Spania zilelor noastre; acolo micile gustari care insotesc bauturile, berea in special, se numesc tapas, iar roul lor principal este acela de a asigura ca respectiva bautura nu este servita pe stomacul gol ).
Acest obicei se numea in peninsula scandinava Brännvinsbord si cea mai simpla varianta a sa consta in servirea de paine, unt, branza, peste, carnati si respectivele bauturi. Se consuma in picioare si preceda mesele de seara. Un secol mai tarziu, Brännvinsbord devine Smörgåsbord, cand aperitivele au fost completate de introducerea de preparate calde si bufetul, devenit asadar mai consistent, a luat locul mesei in sine. Servit initial calatorilor in gari, apoi in restaurantele hotelurilor si la evenimente, cunoaste „consacrarea” internationala incepand cu 1939, cand la Targul Mondial din New York, delegatia Suediei a pregatit un astfel de bufet care s-a bucurat de un mare succes.
Pentru evenimente si petreceri corporate sau private, PREMIER CATERING & EVENTS va ofera servicii complete pentru servirea unui bufet suedez personalizat, spectaculos si savuros.