Care este stilul tau de viata? Obisnuiesti sa mananci dimineata sau, mai degraba, faci parte din categoria aceea de oameni care prefera sa se trezeasca mai tarziu, sa-si faca o cafea in graba si sa iasa cu ea intr-un pahar to-go si… cam atat la micul dejun?
Despre micul dejun se spune ca este cea mai importanta masa din zi pentru ca de acolo iti iei “combustibilul” pentru a face fata a cel putin 10 ore de activitate. Asadar, primul pas ar fi sa te asiguri ca il incluzi si pe el in programul tau. Nu sari peste micul dejun! Poate iti spui ca, daca renunti la el, mai economisesti timp, insa oricum vei pierde timp mai tarziu, cand iti va scadea glicemia si va trebui sa cauti rapid ceva de mancare. Ceva ce, de cele mai multe ori, este nesanatos si nu te ajuta, decat pe termen lung (covrigi, ciocolata, croissant, le stii tu mai bine 🙂
Ce mancam la micul dejun
Al doilea pas este sa te asiguri ca mananci ceea ce trebuie la micul dejun. Nutritionistii recomanda sa alegi alimente care sa-ti ofere un echilibru intre carbohidrati, proteine si fibre. In traducere culinara, asta poate insemna lapte cu fulgi de ovaz si fructe, omleta cu multe legume sau, daca vrei ceva mai international, poti alege un English breakfast, pentru un plus de proteine.
Ce sa evitam la micul dejun
Din categoria “de evitat la micul dejun” fac parte mancarurile bogate in zahar adaugat, cum ar fi painea cu ciocolata tartinabila, cornurile cu tot felul de gemuri si chiar si painea cu unt si cu dulceata, daca este intr-o cantitate mare. Zaharul ingreuneaza digestia si, in loc sa-ti ofere energie, in cele din urma te va face sa-ti fie somn, deoarece stomacul tau va avea de lucru.
Cum sa facem sa mancam in fiecare dimineata
Daca deja ti-a intrat in obisnuinta sa sari peste micul dejun, iata cateva mici trucuri care te vor ajuta sa te reimprietenesti cu acest obicei:
• Pune-ti ceasul sa sune mai devreme si nu mai amana alarma!
• Pregateste toate ingredientele cu o seara inainte, ca sa nu mai pierzi timpul dimineata.
• Alege alimente care nu necesita mult timp pentru a le prepara.
• Cand iti faci cumparaturile, pune pe lista si alimente pentru micul dejun si asigura-te ca le ai in permanenta in casa.
Noi va dorim pofta buna si dimineti cu multa energie!