Untul de arahide este controversat. Unii sustin ca ar contine prea multe grasimi si ar avea prea multe calorii si, prin urmare, il evita si elimina din dieta lor. Cu toate acestea, untul de arahide natural este cel preparat 100% din arahide, fara alte adaosuri, iar arahidele, nucile, alunele si semintele sunt recomandate intr-o dieta echilibrata.
Mai mult decat atat, sunt numite “brain food”.
Nutritionistii recomanda untul de arahide in dieta chiar si persoanelor care vor sa slabeasca. Consumat in cantitati moderate, el vine cu un aport important de fibre, proteine si grasimi benefice si iti ofera o senzatie de satietate care te poate tine mult timp.
Mai este si o sursa buna de antioxidanti, minerale si vitamine, precum vitamina E sau vitamina B6, responsabila pentru o imunitate buna. Toate acestea pot reduce riscul anumitor boli si, daca esti obisnuit sa faci sport, pot contribui la cresterea masei musculare.
Untul de arahide se prepara foarte usor si in casa insa, daca iti lipseste timpul, energia sau talentul, il poti cumpara din comert. Totusi, nu uita sa arunci un ochi pe eticheta, inainte sa-l platesti, si sa te asiguri ca are in continutul sau doar arahide, nu si zahar, sare sau conservanti.
Ce poti face cu untul de arahide
Il poti manca simplu, pe paine prajita sau pe un cracker si astfel vei avea un mic dejun rapid si sanatos, fara prea multa bataie de cap. Tot la micul dejun, il poti combina cu iaurt grecesc si cu fulgi crocanti de hrisca si va iesi un desert delicios si echilibrat.
Il poti folosit la fursecuri. Cu unt de arahide in compozitie, ies niste fursecuri cremoase care ti se topesc in gura, numai bune de impartit cu prietenii, de rontait dimineata la cafea sau seara, la un film. Promitem sa nu spunem nimanui! 🙂
Poti face cu el prajituri si briose. Dulciurile vor avea un gust deosebit, daca adaugi si putin unt de arahide. Si apropo de prajituri, iti spunem noi ca este ingredientul “secret”, daca vrei sa-ti iasa niste negrese bune de tot.
Orice ai alege sa faci cu el, nu uita ca orice ingredient trebuie consumat cu moderatie. Altfel, chiar si cele mai sanatoase alimente iti pot dauna si te pot impiedica sa te bucuri de savoarea mancarii!