Eticheta unui cocktail party reusit

cocktail party catering

Petrecerile de tip cocktail au aparut acum ceva timp in urma, se presupune ca in jurul anilor 1900. Unele surse spun ca primele astfel de petreceri au avut loc in Londra, in timp ce altele vorbesc despre SUA. Asadar, nu suntem siguri de zona geografica in care au fost organizate pentru prima oara, insa cu siguranta ele nu au aparut in Romania.

Nefiind inventatorii lor, este de inteles ca romanii nu le cunosc toate „dedesubturile”, iar uneori este posibil sa omita chiar si anumite reguli de eticheta importante. Totusi, echipa PREMIER CATERING & EVENTS a participat la suficiente astfel de petreceri, asigurandu-se ca mancarea servita impresioneaza prin gust si aspect, astfel incat putem vorbi despre principalele elemente ce tin de eticheta unui cocktail party reusit.

Nu-l numi „cocktail party”, daca nu servesti cocktail-uri

De multe ori, am observat tendinta de a da denumirea de „cocktail party” oricarui eveniment in cadrul caruia se servesc mancaruri de tip finger food si bauturi alcoolice, chiar daca acestea nu sunt cocktail-uri. Astfel de evenimente pot purta si alte denumiri care sa reflecte realitatea: petrecere, intrunire, receptie, reuniune etc.

Daca se serveste vin, bere, tarie sau orice alt tip de bautura care nu este cocktail, atunci evenimentul tau nu este cocktail party.

Alege mancarea potrivita pentru un cocktail party

Desi exista si cocktail-uri fara alcool, sansele unei petreceri doar cu astfel de bauturi sunt minime. Cu alte cuvinte, daca in cadrul unei petreceri se serveste alcool, atunci este important sa existe si mancare.
De regula, mancarea in cadrul unui cocktail party se serveste in una dintre cele doua forme: bufet suedez (de unde invitatii isi iau singuri ceea ce doresc) sau servire cu ajutorul chelnerilor. Aceasta din urma este mult mai indicata pentru o astfel de petrecere, pentru ca ii incurajeaza pe invitati sa ocupe toata suprafata salii si astfel se evita aglomeratia din jurul bufetului.

Mancarea din cadrul unui cocktail party trebuie sa fie usor de „manevrat”. Deoarece invitatii stau doar in picioare, le va fi greu sa foloseasca tacamuri, asadar tartinele, cosuletele si canapeurile vor fi foarte apreciate.

Regula servirii la un cocktail party

Chelnerii au o mare importanta la acest tip de eveniment. Ei trebuie sa cunoasca eticheta servirii corecte, sa fie discreti si atenti, mereu prezenti.

Regula servirii este simpla, dar foarte importanta: chelnerul ofera platoul pe partea dreapta, urmand ca invitatii sa se serveasca singuri. Debarasatul se face prin partea stanga.

Esti invitat la un cocktail party? Iata ce trebuie sa stii:

Exista o eticheta si pentru invitati pe care este important sa o urmeze, pentru a se integra cu succes in cadrul petrecerii. Acestea sunt doar cateva dintre indicatii:

  • Tine intotdeauna bautura in mana stanga si lasa mana dreapta libera, pentru cazul in care va trebui sa faci cunostinta cu cineva, sa saluti sau chiar sa imbratisezi;
  • Evita sa-ti folosesti telefonul sau tabela si profita de acest timp pentru a socializa cu ceilalti invitati;
  • Nu-ti incarca farfuria cu prea multa mancare. Este mai indicat sa te servesti de mai multe ori.

Exista o adevarata arta in spatele unui cocktail party, iar acestea sunt doar cateva dintre regulile de eticheta cu care va sfatuim sa incepeti.

Distribuie

Alte articole