Ce este catering ?

 

ceestecateringul2

Azi o sa vedem ce este catering. O definitie de dictionar ar suna cam asa: aprovizionarea, furnizarea si servirea de produse alimentare gata preparate prin intermediul firmelor specializate. Cu siguranta, fiecare dintre noi a apelat macar o data la serviciile specializate ale unei firme de catering. Dar stiati ca, desi atat de cunoscut azi, termenul de „catering” a inceput sa fie folosit destul de tarziu (dupa prima jumatate a secolului al XIX-lea)?

Insa istoria cateringului are radacini adanci in istoria umanitatii. Putem vorbi de inceputurile ei undeva in antichitate, cand mancarea putea fi achizitionata de pe strada sau din locuri special amenajate pentru a fi consumata pe loc sau acasa. Ca sa nu mai mentionam si faimoasele petreceri (cum erau cele din Roma Antica) in cadrul carora oferta culinara ocupa poate cel mai important loc.

Mai tarziu, in Orientul Mijlociu, au aparut de-a lungul traseelor caravanelor hanuri (Caravanserai) unde calatorii puteau manca si se puteau odihni peste noapte. In Evul Mediu in Europa vestica, manastirile aveau si ele un rol important in hranirea si adapostirea calatorilor. Odata cu declinul acestora, hanurile au cunoscut o dezvoltare importanta, avand in vedere ca tot mai multi oameni calatoreau. Dupa 1826 – odata cu prima calatorie pe calea ferata – in statiile de tren au inceput sa apara hoteluri si cantine, tot mai cautate de calatori, unele dintre acestea fiind operate chiar de companiile de transport.

Insa progresul accelerat al ultimelor doua secole ne pune azi in fata unor servicii extraordinar de specializate, in functie de o paleta larga de criterii, printre care care continua sa domine preferintele si bugetele clientilor.

ceestecateringul1

Vorbim, astfel, in prezent astfel despre ce este catering:

  • industrial (scoli, spitale, armata etc);
  • de calatorie (tren, avion, vapor etc);
  • comercial (restaurante, firme specializate de catering etc).

Cateringul comercial presupune o relatie directa cu clientul final, interactiunile cu acesta fiind menite sa duca la o diversificare foarte mare a ofertei gastronomice. De asemenea, pe langa gustul mancarii (altadata criteriu unic), azi conteaza foarte mult provenienta ingredientelor, modul lor de preparare, conditiile in care are loc intreg procesul de preparare, conservare si transport, dar si aspectul estetic al preparatelor. Pentru a oferi servicii complete, o firma de catering din prezent trebuie sa includa in meniu preparate apartinand atat bucatariei locale, cat si celei internationale, dar si celor de nisa (tip vegan, fara sare, fara gluten etc), sa dispuna de tehnologii moderne si bucatarii profesionale, de bucatari cu experienta, capabili sa se mentina in trendurile actuale si sa gateasca conferind preparatelor un aport nutritional echilibrat, de servicii conexe de logistica si servire, dar si sa stie sa se adapteze prompt la cerintele si necesitatile clientului.

Daca aveti nevoie sa experimentati ce este catering, PREMIER CATERING &EVENTS va sta la dispozitie cu o experienta notabila in domeniu, oferind clientilor sai o varietate impresionanta de meniuri, dar si servicii profesionale de logistica. Pentru mai multe detalii si o oferta personalizata, ne puteti contacta aici.

Distribuie

Alte articole